7 Kantoor bezoekt zeilschip Mercator

Christoffel Colombus voer met de Santa Maria (Galante) de oceaan over, kwam aan in ongekende oorden en deed een eerste poging om deze te koloniseren (La Isabela op de Dominicaanse Republiek). Tijdens een heftige storm vergingen 6 schepen, waaronder zijn vlaggenschip. Nog steeds proberen archeologen dit schip terug te vinden in de diepten van de oceaan. Onlangs nog beweerde de onderwaterarcheoloog Barry Clifford dat hij het 500 jaar oude schip heeft gevonden nabij Haïti op een diepte van 400 meter!

Honderden jaren later maakte Darwin een grote reis met het marineschip “The Beagle”. Het schommelen op de golven maakte hem steevast zeeziek. Eenmaal op land hervond hij zijn krachten en bestudeerde hij het landschap, de dieren, de fossielen en geraamten. Zo ontwikkelde hij een theorie, die in de 19de eeuw op zijn minst revolutionair was: alles op de wereld evolueert, past zich aan en ziet er na verloop van tijd anders uit. De leerlingen van 7 Kantoor kunnen je zeker meer uitleg geven!

Toen was het echt wel tijd om zelf een schip te bezoeken. Over de Mercator, in de Oostendse dokken, kan men heel wat verhalen vertellen. Het schip werd gebouwd als opleidingsschip voor leerlingen van de zeevaartschool. Toch is dit niet het enige wat over de Mercator kan worden verteld. Het schip werd ingezet om reuzegrote beelden van de Paaseilanden te vervoeren en bracht in 1936 de stoffelijke resten van Pater Damiaan terug naar België.

Het volledige album