Het stadsbestuur heeft een positief advies gegeven voor de bouw van de nieuwe hotelschool op de site aan de Generaal Jungbluthlaan. De huidige hotelschool ligt aan de Leopold III-laan, maar verhuist dus binnenkort naar de campus van het Ensorinstituut.

‘De voorbije maanden hebben we al voorbereidingen getroffen door een tussengebouw aan te sluiten op het Ensorinstituut. In 2015 gaat dan de rotonde van het voormalige Vormingsinstituut tegen de vlakte. In de plaats komt een gebouw met de modernste faciliteiten. Er zijn kleedkamers, vijf volledig uitgeruste keukens, een polyvalente zaal en een gastenrestaurant voor zestig personen. Daarnaast komt een dakterras dat gebruikt kan worden voor recepties’, zegt Wim Becue van het Ensorinstituut.

De hotelschool kent dit schooljaar in het dagonderwijs een stijging van 53 naar 62 leerlingen. In het technisch en beroepssecundair onderwijs vormen ze koks en zaalmedewerkers of leggen ze de basis voor verdere studies.

‘Voor het volwassenonderwijs zijn er zelfs veertig modules en negen chefs, jaarlijks goed voor 350 culinaire studenten’, zegt directeur Patrick Vermaut van De Avondschool. Over een nieuwe hotelschool, waarbij dag- en avondonderwijs de infrastructuur delen, wordt al jaren gepraat.

3 miljoen euro

Het Gemeenschapsonderwijs zag eerder de financiering voor 3 miljoen euro goedgekeurd en gaat nu op zoek naar een aannemer. ‘De nieuwe hotelschool is berekend op de groei, want we verwachten dat er meer leerlingen zullen komen door de moderne infrastructuur en de zekerheid dat er in Oostende een hotelschool blijft. Daar is nood aan in een toeristische stad waar de horecasector gekwalificeerd personeel vraagt. Daarom zijn we als school ook ingestapt in het project van de VDAB om via tweedekansonderwijs mensen op te leiden tot kok of zaalmedewerker. Voornamelijk twintigers kunnen zo een diploma middelbaar onderwijs halen en ervaring opdoen die hen uitzicht geeft op een job. Een eerste lichting van tien mensen studeerde zo in juni af. Het merendeel van hen heeft vandaag vast werk.’