Een schitterende 2-daagse in Keulen met de 3de graad Kunst

Op dag 1 komen we aan in Keulen waar we de Dom en het Ludwig Museum bezoeken. De lessen kunstgeschiedenis en esthetica krijgen hier een nieuwe dimensie doordat architectuur en kunst in het echt ervaren worden. Leerlingen zijn enthousiast bij het zien van een Mondriaan, Jackson Pollock of Andy Warhol. Op 8000 m² komt kunst van de 20ste eeuw ruim aan bod in dit museum, dat beschouwd wordt als één van de belangrijkste musea van hedendaagse kunst in Europa.

Op dag 2 maken we kennis met kunst uit de 21ste eeuw in de K21 in Düsseldorf. De installatie 'In Orbit' van de kunstenaar Tomás Saraceno doet ons kunst ervaren in de letterlijke zin van het woord. Net onder het schitterende dak van het museum, mogen we gekleed als ruimtevaarders het kunstwerk betreden. In een constructie van stalen vangnetten met gigantische opblaasbare bollen, komen we in een surrealistisch transparant landschap terecht. Je krijgt het effect alsof je als het ware zwemt in de ruimte en dit op 25 meter boven de begane grond. Het was een unieke ervaring!

Tot slot laten we ons niet tegenhouden door een ware sneeuwbui om de architectuur in de Mediahaven te bewonderen. De deconstructivistische architectuur van wereldarchitect Frank Gehry hertekent de skyline van Düsseldorf.

De bijzonder aangename sfeer tussen leerkrachten en leerlingen zal wellicht nog het langst bijblijven. De uitstap was top!