Buitenlandse-stages

Het Ensorinstituut stuurt al 11 jaar laatstejaarsleerlingen op buitenlandse stage. Dit kadert in het Leven Lang Lerenprogramma Erasmus+ van de Europese Unie. Daarvoor kregen we in maart '18 het kwaliteitslabel VET-CHARTER van EPOS.

Het begon ooit met de leerlingen van het 7e Esthetische Lichaamsverzorging in Helsinki. Na 4 jaar trokken we naar Londen en de laatste 2 jaar krijgen ze de kans om stage te lopen in een wellness aan de idyllische Côte d’Azur in Nice. Praktijkervaring opdoen in het Frans zorgt ervoor dat de cirkel in ons CLIL-verhaal rond is.

Ondertussen nemen we al 9 jaar onze Haarstylisten mee in dit avontuur. Na Helsinki gaan zij al 7 jaar op stage in de metropool Londen bij kappersketen Headmasters.

Voor het 6e jaar op rij nemen we onze leerlingen van het 6e jaar Studiegebied Handel TSO mee op buitenlandse stage naar de big city of London. De leerlingen kunnen daar 3 weken proeven van het bedrijfsleven en worden zo klaargestoomd voor de Europese arbeidsmarkt!

Al 3 jaar nemen we onze leerlingen van het 6e jaar Podiumtechnieken mee op buitenlandse stage. Sinds het schooljaar 16-17 vliegen we naar het koude maar feeërieke noorden in Outokumpu in Finland. De leerlingen kunnen daar een maand ervaring opdoen in de eventwereld en meedraaien als licht- en geluidstechnicus. Bovendien kunnen ze eens gaan kijken hoe het er aan toegaat in de opleiding daar. Het Finse onderwijssysteem wordt gerekend tot een van de beste ter wereld. Onze partnerschool PKKY in Outokumpu ontvangt onze leerlingen dan ook met open armen. Watch and learn!

De leerlingen van Mode gaan ondertussen 2 jaar mee naar de city of fashion Londen! Zij mogen aan de slag in de naaiateliers van gerenommeerde modeontwerpers.

En tot slot gaan nu ook de leerlingen van het 7de jaar Specialiteitenrestaurant op buitenlandse stage in Coimbra in Portugal.

Aan de hand van een motivatieportfolio en –gesprek selecteren we onze leerlingen. Daarna zijn ze klaar voor een uniek avontuur zowel op professioneel als persoonlijk vlak.

Hun rugzakje wordt gevuld met een fantastische ervaring in hun vakgebied maar daarnaast is de buitenlandse stage een enorme levenservaring! De leerlingen oefenen een vreemde taal, ze snuiven een andere cultuur op, ze moeten zelfstandig maar ook samen leven en werken, ze moeten zelfredzaam zijn en initiatief nemen, …

Kortom: de leerlingen worden klaargestoomd voor de Europese arbeidsmarkt waardoor het Erasmus+-project een meerwaarde geeft aan zowel hun opleiding als hun persoonlijke ontwikkeling!